Warning: preg_replace_callback() [function.preg-replace-callback]: Compilation failed: invalid range in character class at offset 22 in /var/www/hvide-sneakers.dk/public_html/wp-content/plugins/so-widgets-bundle/base/siteorigin-widget.class.php on line 839
juli 15, 2017

Guide til at vaske sko – fjern lugt og pletter hurtigt

Som mange måske har erfaret kan det at vaske sko være noget af en videnskab. Alt lige fra kemikalier, til bagepulver, blegemiddel og alt muligt andet. Men sko vask behøver ikke være så kompliceret. Her får du den komplette guide. I henhold til siden tema vil guiden inkludere et par hvide sko som vi vil forsøge at gøre HELT hvide igen. Læs videre her hvis du vil have svaret på hvordan du gør dine sko rene igen. Du behøver altså ikke sende dine sko til rens, hvide sneakers kan sagtens blive helt hvide igen – også med denne guide. Promise…

Find fede hvide sneakers i Danmarks største oversigt

VASKEMASKINE? HUSK DETTE: Hvis du gerne VIL vaske dine sko i vaskemaskinen. Så husk at køb en vaskepose. De koster alt fra 39 kr. til +100 kr. og kommer til at redde dine flotte sneakers fra den onde onde vaskemaskine!

sneakers vaskepose til sko pose

 

Gør dine hvide sko hvide igen

Inden vi går i gang med guiden er der et par praktiske ting som er gode at blive opmærksom på. Først og fremmest om du kan vaske dine sko i opvaskemaskinen? Eller om skoene kan tåle en tur i tørretumbleren. Ofte vil ruskindsko ikke gå i opvaskeren. Hvorimod normale sneakers ofte kan tåle det blot du fjerner sål og snørrebånd, det er dog klart anbefalelsesværdigt for at holde form og farve på dine sneakers at du i stedet benytter rigtige sneaker cleaners som produkterne fra Jason Markk. Specielt dette kit til 149,- er HELT genialt! I denne guide vil der være flere delelementer. Vi kommer altså også ind på, hvordan rengøring af ruskindssko foregår, bare rolig.

 

Lugter dine sko af kattepis? – sko deo eller duftkugler til dine sko

I guiden kommer vi selvfølgelig også ind på, hvordan du mere præcist fjerner lugt fra dine sko. Om en sko deo er svaret, eller der skal drastigere midler i brug skal du nok selv afgøre. Om du lige vælger at køre en deo over eller købe nogle fancy duftkugler til dine sko er helt op til dig. I denne guide fjerner vi lugten fra skoen på en helt klassisk og gammeldags facon. Sko vask er og bliver ikke en videnskab også selvom du har meget sure sko. Vi håber på at du nyder guiden og kan se frem til rene sko. Eventuelt krid hvide sko til konfirmationen!

Find den type sko du skal rengøre nedenfor og følg så guiden for rene og lugtfri sko. Det kan jo være guiden bliver dit middel mod sure tæer.

Fjern lugt fra sko

Efter dette afsnit vil du bliver taget igennem de tre typer sko og den tilhørende rengøring og finpudsning der hører sig til hver type. Det vil altså være en komplet guide af, hvordan man kan vaske sko. Først bliver du dog her introduceret for en idiot-sikker måde at fjerne lugten fra dine sneakers på. Det kræver en minimal mængde arbejde at fjerne lugten fra dine sko. Du bheøver altså hverken en sko deo eller specialudviklede duftkugler til sko for at komme det til livs. Det eneste du skal bruge er en fryser. Har du ikke det? Ja så må du jo ud og investerer en en rigtig god sko deo eller et par finurlige duftkugler til sneakers. Det vil dog ikke være mit råd. Kort og godt skal du blot smide dine sneakers i en hård plastpose med mulighed for udluftning. Herefter ligger du posen med dine sneakers i fryseren. 24 timer efter har du et par sko der ikke dufter af kattepis længere. Er der dog rigtigt kattepis på er det en meget god idé måske lige at rengøre dem efter en af guidene herunder. NB: Plastikposen er kun til for ikke at svine fryseren til og posen skal ikke være lukket tæt. Er lugten meget slem, og syntes du ikke fryser tricket virker kommer her et andet.

Fjern lugt med bagepulver

Du kan for det ikke skal være løgn faktisk fjerne lugten med bagepulver. Det lyder vanvittigt, men virker fremragende. Processen er relativt simpel. Det tager dog noget tid at fjerne bagepulveret igen bagefter. Og dine sko har højst sandsynligt brug for et lille bad efterfølgende. Fremgangsmåden er simpel. Put dine sko i en lukket kasse med en masse bagepulver. Gerne nede i skoen også – det er ved dette skridt rengøringen bliver lidt omson. Du kan dog blot lade bagepulveret fylde bunden af den tætte kasse og placerer skoene ovenpå. Det fjerner også lugten fra dine sneakers.

Rengøring af ruskindssko

Rengøring af ruskindssko er den absolut mest besværlige type sko at rengøre, hvorfor vi passende tager den type først. Ruskindssko går selvfølgelig IKKE i hverkens opvaskemaskine eller tørretumbler. Så forbered dig på at få lidt hård hud på fingrene. For lige at gøre det klart for alle kommer her en kort definition af hvad ruskindssko egentligt er.

Hvad er ruskindssko? – Sko lavet af ruskind. Men hvad er ruskind?

For lige at sikre at du ikke pludseligt benytter forkerte rengøringsmetode på sko der i viser sig egentligt ikke at være sko lavet af ruskind kommer her en kort introduktion så vi har alle med. Er du allerede klar over definitionen. Eller er overbevist om at de sko/sneakers du skal til at rengøre ikke er lavet af ruskind – ja så hopper du bare videre. Håber jeg nu du har gjort før dette afsnit uanfægtet, såfremt du ikke skulle læse om at rengøre ruskindssko. Kort og godt er det essentielt sko lavet af ruskind. Men det vigtige er så at kende forskellen på ruskind og normalt læder. Ruskind er en type læder. Det er læder som har en ru overflade, der kan føles helt blød. Der findes flere forskellige typer ruskind, men ofte vil forskellen mellem dette og normalt læder være at læder har en glattere overflade. Derudover dufter ruskind ikke nær så kraftigt som læder. Og ruskind behøver derudover faktisk ikke nær så meget vedligeholdelse – medmindre de er blevet beskidte. Det kommer vi så til nu. Hvad gør man når ens ruskindssko er blevet beskidte eller de lugter af kattepis? Der er overordnet 4 forskellige metoder – med hver deres formål og fordele.

Fjern pletter og mærker fra ruskindssko

Brug en ruskindsbørste (tandbørste)

Først skal du brug en lille børste. Med den børster sørger du for at børste alt støv og skidt væk. Det er vigtigt at dine sko er tørre når du skal rengøre dem. Det kan dog være nødvendigt at fjerne snavs og andet beskidt for at de kan tørre ordentligt. Med børsten børster du i samme retning, blødt! Er der særligt stride pletter så prøv at børst lidt hårdere. Duer det ikke kan du faktisk benytte et viskelæder til at fjerne visse pletter. Afslut med et lag ruskindsbehandling.

Fjern vandpletter ell. Vand mærker fra ruskindssko

Vand har det med at efterlade mærker i ruskindssko når du vasker sko. Det ser grimt ud, men du skal faktisk bruge vand for at fjerne sådanne mærker. Bekæmp ild med ild, var der vidst en klog mand der sagde. Selvom det kan virke en smule kontraintuitivt er det en super metode. Start med at tilfører et let lag vand til det ramte område på din sko. Dernæst bruger du en svamp eller noget papir til at tørre området. Det er vigtigt at dit nye ”våde” område selvfølgelig er større end pletten fra tidligere. Nu fylder du skoen med toilet-papir. Lad nu for guds skyld være med at bruge avis-papir – det efterlader nogle forfærdeligt grimme pletter sådan noget blæk! Nu stiller du skoene tørt og luftigt til de er helt tørre. Kør dem igen over med din børste.

DIY metoder til voldsomme pletter

Her kommer et par tricks til særligt stride pletter. Saltskorper, tyggegummi, olie eller lignende dræbere for ruskindssko. Eddike: Er der en plet der giver dig mere end normale problemer kan du prøve at påføre eddike. Denne metode er specielt god mod saltskorper der danner sig på dine sko om vinteren.

Ståluld: I stedet for din bløde tandbørste kan du benytte ståluld. Gør det dog varsom da det slider på ruskindet hurtigt!

Neglefil og dampmaskine / strygejern: Har du en plet der bare ikke vil væk, så kan du varme ruskindet op og dampe det med et strygejern. Det åbner porerne i læderet og du kan nu nemmere komme til.

Rengøring af sneakers

Først skal du afgøre om ikke sneakerne bare skal en tur i opvaskemaskinen og tørretumbleren efterfølgende. Du kan også bare lade dem hænge til tørre. Her er det en god idé at hænge dem med sålen op så vandet ikke samler sig i bunden og rådner. Det kan give en forfærdelig stank i skoen. Du finder desværre ikke svar på lige her om lige akkurat dine sko går i vaskemaskinen, læs vejledningen som fulgte med da du købte dem. Det skal dog siges at de fleste sneakers sagtens kan holde til det. Husk dog at tage snørrebånd og sål ud af sneakeren inden vask. Først og fremmest fordi snørrebåndende kan ende forkerte steder. Sålerne er fodformede efter brug og har derfor bedst af ikke at blive vaskede over lang tid. Vask dem i en balge i hånden sammen med snørrebåndende.

Kan du ikke vaske dine Nike Free sko ikke i vaskemaskinen kommer her to lidt uortodokse råd. Alle kender vaskebalgen og skrubben – det stoler jeg på du klarer. But here goes med 2 anderledes metoder:

Peanut butter til at vaske sneakers

Peanut butter har en HELT masse olier i sig, som af en eller anden mærkværdig årsag gør denne eller lidt vamle masse perfekt til rengøring af sko. Med peanutbutter kan du virkelig få dine hvide sko til at blive hvide igen – no doubt. Samtidig gør olierne i peanuts også at du fjerner op til 99% af den kemiske oxidation der eroderer plastikken i dine sko.

Lighter gas til at rense sneakers.

Har du eksempelvis tyggegummi eller andre voldsomme pletter på undersål eller mellemsål så bliver lightergas eller benzin din nye ven! Gør spidsen af en klud våd og gnub området. Men tyggegummi kan det være nødvendigt at dybe hele spidsen af skoen eller gøre området ekstra vådt. Brug gerne bagsiden af en kniv for at fjerne det værste.

 

Rengøring af lædersko

Det er en lidt mere krævende proces. Det er de færreste lædersko der tåler at blive tyret ind i vaskemaskinen. Derfor er der også god grund til en lille guide i hvad fanden du så gør! Vi skal nok komme ind på at pudse dine lædersko senere i afsnittet – såfremt det er det du er på udkig efter. Lædder sko i tørretumbleren kan hvertfald ikke anbefales. Kærlig hilsen en idiot der har prøvet det før.

 

Rengøring af hvide lædersko

Hvid skosværte

Anbefalinger
recipe image
Guide til at vaske sko
Guide til at vaske sko
Hvide-sneakers.dk
Publiceret
Tid
Gennemsnitlig bedømmelse
3.51star1star1star1stargray Based on 44 Review(s)